Általános tájékoztató a hazai anyakönyvezésről

A hatályos magyar jogszabályok alapján magyar állampolgár külföldi születését, külföldön kötött házasságát, külföldön történt válását vagy külföldön történt halálesetét a magyar anyakönyvi nyílvántartásokba is be kell jegyezni. Ezt követően van lehetőség anyakönyvi kivonat kiállítására.

A fenti anyakönyvi eseményeket Magyarországon a hazai anyakönyvezést végző hatóság anyakönyvezi, a hivatal elérhetősége:

   Budapest Főváros Kormányhivatala

Ügyfélfogadás helye: 1075 Budapest, Károly krt. 11.

Az ügyfélfogadás rendje: szerda 8.30-12.00

Telefonszámok:

- Egyszerűsített honosítási eljárást követő hazai anyakönyvezési ügyekben: (06 1) 323 3168

- Egyéb hazai anyakönyvi ügyekben: (06 1) 323 3176

Email cím:  hazaianyakonyv@bfkh.gov.hu

Postacím: 1368 Budapest, Pf. 222

Kérelembenyújtás

Kizárólag személyesen, előzetes időpontfoglalást követően.  Időpontot tud foglalni a honlapunk Kezdő lapjának ‘’Időpontfoglalás konzuli ügyintézéshez’’ menüpont alatt. Kiskorú (18 év alatti) gyermek kérelembenyújtásához mindkét szülőnek jelen kell lennie.

Kérjük, hogy valamennyi anyakönyvezéshez szükséges adatlapot kék tollal, nyomtatott betűvel töltsenek ki.

Valamennyi hazai anyakönyvezési kérelemhez csatolandó okirat

     1. Állampolgárságot igazoló okiratok

A hazai anyakönyvi eljárásban mind a magyar fél, mind a külföldi fél állampolgárságát okirattal kell igazolni:

- a magyar állampolgárság érvényes személyazonosító igazolvánnyal, illetőleg magyar útlevéllel vagy három évnél nem régebbi állampolgársági bizonyítvánnyal, honosítási okirattal igazolható,

- a külföldi állampolgárság érvényes külföldi úti okmánnyal, a más állam által kiállított állampolgársági okirattal, a magyar hatóság által kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal, valamint úti okmánnyal igazolható.

- Amennyiben a fentiek szerint nem igazolt a magyar állampolgárság, hivatalból kerül sor az érintett személy állampolgárságának vizsgálatára.

     2. Külföldi anyakönyvi okirat

hazai anyakönyvezés iránti kérelem esetében az anyakönyvi okiratokat minden esetben eredetiben kell benyújtani, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy az ügyfél az eredeti anyakönyvi okmányt kérése esetén visszakapja az eljárás végén. Ezt szükséges jelezniük a kérelem benyújtásakor, ilyen esetben az eredeti okirat mellé szükséges benyújtani egy hiteles másolatot is, melyet a megfelelő konzuli díj megfizetése ellenében készítünk el Önnek.

A kanadai anyakönyvi okiratokat nem kell felülhitelesíttetnie és nem igényelnek magyar nyelvű fordítást sem. Figyelem! ez a szabály nem vonatkozik az Egyszerűsített Honosítási eljárásban benyújtandó anyakönyvi okiratokra. Amennyiben ilyen eljárást kíván indítani, úgy kérjük, hogy tájékozódjon az Egyszerűsített Honosítási eljárás menüpontban.

Kivétel a házasságot felbontó bírósági bontóítélet, ennek az okiratnak szükséges a hiteles magyar nyelvű fordítása.

A jelzett anyakönyvi okiratokat tehát nem kell fordítással ellátni, kivéve, ha megjegyzést tartalmaznak a kiállító hatóság nyelvén, illetve akkor, ha folyóírással kerültek kiadásra.

A Kanadában gyakorta kiállított anyakönyvi kivonatok nem tartalmazzák azokat az alapvető adatokat, melyek egy magyar anyakönyvezési eljáráshoz szükségesek.  Kanadában az anyakönyvi kivonatok elfogadhatósága tartományonként változik.  Ezzel kapcsolatos tájékoztatót kérjük olvassa el az Ottawai Nagykövetség honlapján, az alábbi linken:

Külföldi anyakönyvi kivonatokra vonatkozó tájékoztatás